|WCO|Day-Z vs RUST

Jako jeden z mnoha jsem měl tu příležitost otestovat obě novodobé verze survival titulů, které se sebou válčí asi tak jako PS4 a X1 – přes komunitu.
Sami o sobě totiž jsou každá trochu o něčem jiném, a zároveň jsou velice podobné.
Rozdíl je například v tom, že zatímco RUST kombinuje prakticky ty nejlepší vlastnosti z několika známých titulů, Day-Z (standalone) jde stále cestou jako jeho mod předchůdce – věží na upraveném enginu Army 2, většina skinů i AI se taktéž nezměnila.

Důvod, proč se hodí o obou titulech mluvit současně je ale to, že obě jsou schůdně v Alpha verzi, a obě si můžete zahrát pomocí nového Steam programu pro Early Acsess do jakékoliv verze hry. Znamená to zaplatit téměř plnou cenu za nedodělanou hru, ale pro mnohé je to spíše obrovská příležitost, než vyhození peněz. A já k takovým patřím.

RUST je kombinací minecraftu, Day-Z a dokonce i prvky STALKERa. Zní to překvapivě skvěle i špatně zároveň, protože takové projektu padají držkou do bláta, nebo se vyškrábou k nebeským číslům. U RUST bych se ale prvního případu nebál. Na pár detailů je totiž daleko stabilnější než například Day-Z.
RUST totiž není jen o hledání zdrojů, zbraní a nepřátel, jako v Day-Z. Prvky Minecraftu se zde ozývají hlavně v prvních dnech, kdy musíte v řádu minut sehnat potřebné suroviny, postavit základní savepoint a vyrábět stále efektivnější obranné, útočné i stavební nástroje.
nenechá vás ani na chvíli odpočinout, ale pokud máte pocit, že jste dostatečně v bezpečí před ostatními hráči, jednoduše se můžete odpojit od serveru. Ale pozor. Tím končí hra jen pro vás. Váš charakter totiž ve hře stále je. Jen spí.

To je důvod, proč dát RUSTu další palec nahoru, protože dává hře nový rozměr. Každý, kdo se připojuje na server sice nevidí online hráče (protože tam nejsou) ale když na někoho narazíte, jak vám spí pod nohami, můžete … prakticky cokoliv. Zabít, okrást nechat ležet a možná si s ním užít. nebo všechno najednou. To je na vás.

Day-Z sice nenabízí ani polovinu z toho, je tu ale daleko vyšší obtížnost i rozlehlost mapy, což RUST právě ve své Alpha verzi zanedbal. Day-Z je velké od začátku tudíž nejen servery můžou být hodně velké, ale každý hráč tu může svoje začátky prožít sám a později vyhledávat riziko. V RUST je rutinou hledat nováčky, okrádat je o základní přidělený majetek a ostatním hru znechutit.  Jako každá MMO Survival hra.

Podtrženo sečteno – z prvních dojmů, zvedám palec pro RUST a čekám na Beta verze obou.


Comments are closed.