První trollové světa – na KPZ se stojí fronty


Dnes si pohovoříme o jednom z nejlepších témat poslední sezóny. Možná si dnes říkáte, jací trolové sídlí na různých webových stránkách, nebo jaký génius vám nach*al do kafe, ale kdo byl první? A kdo ještě dnes dostává slabší mozkové buňky na záda? Pánové kulatých čísel a složitých zlomků, nebo jak si je pamatujeme všichni – Májové (k, chcete-li „Mayové“). Na náš účet se totiž právě tento neb baví desetitisíce mrtvých šprýmařů-matematikářů.

To nás trklo.
Ještě dnes si říkám, zda ten osudný den opravdu povede apokalypsu firma na pochutinu Oreo, coby zástěrka pro supertajnou organizaci. Kam se hrabou templáři.

Jako sorry, ale náhoda?
Nebudeme se v tom hrabat. Letos mi, jen tak mimochodem, už FBI zazvonila za dveřmi asi osmkrát. Další návštěva před svátky bude skvělou příležitostí k předání symbolických gest… a darů.
Co tu máme dále. Ano. 21.12.2012. Pěkná čísla že? Zde prý končí tedy Mayský kalendář, no a někdo hodně chytrý si vzpomněl, že to znamená právě konec světa.
Jak se ale situace vyvíjela. Ještě než vznikla fáma, že má skončit kvůli tomuto datu svět, se spekulovalo o významu pro Mayskou kulturu. Něco jako jejich svátek. Magické datum atd. Mnoho vědců a antropologů došlo k závěrům, že je to dokonce datum výjimečné hojnosti. Když se ale poprvé ukázal přátelský článek, ve které stála zmínka o možnosti konce světa, šlo o trochu míň hardcore verzi, než jakou známe dnes. Například zde hrálo roli takzvané přepólování země. Což mělo mít za následek… no v podstatě nic moc. Ale byl to nesmysl a co víc, nebylo to tak děsivé. Ale pro vznik jednoho celkem i úspěšného filmu to stačilo.

Řeklo se „popojedem“. A tak jsme jeli. Přecházelo se k jednomu proroctví k druhému. Nakonec jsme skončili u slova Apokalypsa. Každý máme trochu jinou představu. Meteorická smršť, lávové potoky, nebo náhlou smrt všeho živého. Původní příčina první apokalypsy ale spočívala právě v efektu přepólování země. Díky tomu (údajně) byla záplava světa reálnou. Ale pryč z Bible…
Možná vás ani nepřekvapí fakt, že ať už jsou tyto řeči více nebo méně reálnou hrozbou, pravda je taková, že lidi a jejich hloupost vydělávají těm chytřejším miliony.  Když nepočítám miliony vydělané filmem 2012, je tu nespočet placených akcí soby přípravný seminář na konec světa, pak jsou tu známé KPZ (Krabička poslední záchrany), které se prodávají už od 80. let. Ale největší balík nabízejí lidé internetových médiím, kde se objevuje takřka nonstop nová a nová anketa a reklama. Většina lidí dnes možná i zapomněla na toto žhavé datum, a jiní zas chytají svojí hlavu mezi prsty.

Možná bych měl ještě dodat jedno. Ať svět třeba vyhoří… já budu psát furt.

PS: Pokud jste radši nekupovali dárky, tak se nebojte. Vaše rodina už s vámi nejspíš nebydlí ;)
Merry Xmas! RCS339 


Comments are closed.