Volby 2013 – Proč se zajímat

Ano, čtete správně. Ačkoliv se toto téma liší od mých zájmů tak, jak jen může, je důležité. Proto jsem se rozhodl udělat článek, který bude obsahovat jen informace a můj názor bez jakýkoliv narážek. Se vší vážností a pokud možno  s názorem, který i vás přivede k přemýšlení.

 

Prezidentské volby České Republiky proběhnou na samém začátku roku 2013, tedy 11. až 12. ledna. Což jsou pouhé dva měsíce (a kousek) od vydání tohoto článku. Možná, pokud jste na tom jako já, vám přijde rok 2013 vzdálený, ale je to opravdu za rohem. Proto je třeba, ať už se teprve chystáte do základní školy, nebo nemáte zájem na volbách či celé politice, měli byste si minimálně utvořit obraz české vlády a jejích rysů.
Pokud jednou do měsíce zakopnete alespoň na jednu novinku ze světa, bude se alespoň jedna z 12 týkat právě voleb či kandidátů.
Ti nejznámější jsou :

Možná si již teď začíná tvořit obrázek. Dost možná máte k většině averzi už kvůli tlaku médií, který vytváří tlak i na vaše okolí. Média jsou totiž drtivá globální zbraň, která většinu lidské historie leží v rukou těch nejhorších z nás.
Většina občanů proto ztrácí hlavu a slepě čerpá názory od někoho, kde sedí denně za stolem a nechává si je diktovat. A od koho ? Od svých šéfredaktorů, kteří myslí na dvě věci. 1. Vydělat opravdu hodně peněz 2. Informovat vás.
A to vždy a neomylně v tomto pořadí.

Média jsou nástroj, nikoliv inspirace

Vše podléhá tlakům z vyšších míst a jak již jistě dobře víte, ty nejvyšší se chtějí dostat do vlády. A jsme u samotných voleb. Médií znáte hodně. (Blesk, Aha!, Právo …) i když jsou to bulváry, které vy nečtete, většinu jejich informací využijí další kanály, kterým se buďto už nevyhnete, nebo je sledujete s naivním předpokladem, že mají své myšlenky. Tyto bulváry si nechávají platit neoficiální sumy, které zajistí pevnou a hlavně kladnou pozici na místě třeba vaší oblíbené křížovky.

Ale zpět k samotným volbám.
Náš stát zažil velice těžké chvíle. Byl tu komunismus i teror Německých nacistů a mnoho dalšího, o čem je mi nepříjemné psát. Dnes jsme na to ale téměř stejně. I když máme přiměřenou svobodu, náš stát rozkládá vláda a přistěhovalci, nevyjímaje cikánských oblastí, kam se dnes bojíme i chodit. Česko je v plamenech, a média už dlouho nevydrží do této černé bídy přidávat pořád dokola bílou.
Myslíte si snad, že nový prezident tuto situaci vyřeší ? Abych citoval Tomia Okamuru

-Prezident není politická strana a zdánlivě nemá vlastně téměř žádnou formální možnost prosazovat klasický politický program. To je teorie.
Prezident dokáže reálně zasáhnout do dění, to je pravda, ale za jakou cenu. Neexistuje přeci názor, který v české republice převládá. Zvlášť, když nevyhovuje těm z nás, kdo není ani Čechem. Což je už téměř většina.
Každý z kandidátů má svojí temnou stránku, mnohdy ani ne reálnou. Ale je potřeba.  Často je vytvářena odčerňovacími kampaněmi soupeřících stran, což vede kandidáty do situací, kdy se buďto ohradí, nebo si hledí svého a prosazují se dál. Dá se říct, že většina těchto nehezkých gest je vlastně jen test. Každý člověk, který chce prosadit svůj názor jako názor, který reprezentuje názory nás všech, se musí umět ovládat. Musí to být někdo, kdo se nevidí jako prezident. Tomio Okamura je typickým příkladem ( a mým osobním favoritem). Je to člověk, který sám není tak úplně čechem. Nemá v naší zemi kořeny a neví co jsme si jako národ museli prožívat. Je to ale někdo, kdo přes svou národnost (tedy původní) má pocit, že nám dokáže pomoci.
Jednoduše. Ať už tohle někdo čte, či ne. Věřím, že každý bez ohledu na zákony, musí mít určitý názor. Myslíte si, že stojí celá politika česka za h**** ? Dost možná ano. To ale nic nemění na faktu, že další miliony vašich sousedů i přesto musí k volebním problémů přistupovat se svým názorem. Nebo by měla.Nenechte si diktovat, co se vám líbí. Co chcete od tohoto státu je váš názor. Dost možná se už nikdy nic nezmění. Český národ svojí politikou den ode dne zaniká, ale nikdy se nenašel nepřítel, kterého by naše vůle neporazila.  Teď ale můžeme něco změnit.
Možná nevíte, že ačkoliv třeba nemůžete volit, můžete se do přihlásit do neoficiálních politických stran, které svoje názory neskrývají a každého, kdo s nimi souhlasí, vítají. Je mnoho způsobů, mezi něž patří jako nejrozšířenější sociální sítě, jako Facebook či Twitter. 


Jen bych rád řekl prostou myšlenku, která vlastně charakterizuje celý článek. Ať už jste levicový, či pravicový, jste čechem. To není otázka občanského průkazu. Váš názor je důležitý stejně, jako váš hlas. Využijte jednoho z práv, která vám nikdy nikdo nevezme. Svobody názoru. 

Comments are closed.