Thief’s End – vážně „End“?

Neni asi důležitý zdůrazňovat, že coby PSkář/PCmasterracer mám v úctě jakoukoliv PS exkluzivity (snad kromě LBP. to je vážně stupidita). Ale pokud bych měl vybrat tu nejoblíbenější firmu/developera, pak jednoznačně Naughty Dog. Jejich tvorba přinesla Sony hodně koupených konzolí. Díky ND je taky PS hlavní konkurencí Xboxu. Zkrátka bez ND by Sony nebylo Sony. Když už jsem to nakous, všichni známe snad jediné, nebo alespoň nejznámější díla- Uncharted a The Last Of Us.

Já jsem tu dnes ale právě kvůli Uncharted 4, a jeho podtitulu Thief’s End. Asi nikoho nepřekvapí, že podtitul čtvrtého oznámeného dílu vzbudil mírně řečeno paniku. Což je oboustranná čepel, jelikož tohle je známí fakt. ND Uncharted sérii ukončilo třetím dílem, a mělo to tak zůstat díky TLOU, které sklidilo neuvěřitelný úspěch. Všechno se ale tak nějak změnilo, kdo ví proč. Místo TLOU 2, na kterém se pracuje, což ND samo potvrdilo, tu ale máme TLOU Remastered, coby graficky stabilizovaná next-gen verze, a oznámení čtyřky Uncharted. Takže… kde je chyba?

Odpovědí by bylo asi „nikde“. Sony si universum Uncharted chtělo nechat v záloze dlouho. Rozhodně dýl než po pár měsících po vydání PS4. Hráči U3 taky ví, že hra měla zadní vrátka, jako každá hra, seriál i film. Byla tu tedy skulinka, ale nikdo moc nepředpokládal, že se dočkáme dalšího dílu. Jednoduše, protože to ND mile, leč jasně pohřbilo slovy „děkujeme za vaši přízeň, ale jsme u konce“. Což nás vrací do dob, kdy krátce po tomhle náhrobky vešlo ve známost The Last Of Us. Takže Uncharted 4 je milé překvapení… možná.

Mám pochybnosti. Jako každý. Myslím si, že kdyby ND chtělo vážně zahodit nejlepší konzolovou herní sérii co znám, už by to udělala… a nevytahovala to zpět. U4 má navíc vyjít na PS4, což nás jenom utvrzuje v tom, že ND pravděpodobně chce sérii přenést do next-genu, a tím zajistit tak další dva-tři díly. To nás ale  dostává do jádra článku – Proč Thief’s End? Jenom popichujeme fanoušky? Nebo nejde o zloděje Drakea, ale jakéhosi soka? Otázky proudí, ale odpovědi nemáme. Jediné, čemu se nám dostává, jsou v podstatě smuteční oznámení, v podobě tweetů. Všichni, co mají s výrobou dílu co dělat jednoduše hladí fanoušky po hlavě a utěšují je se slovy „sice to končí, ale můžeme si to užít, ne?“ Osobně si myslím, že podtitul neznamená víc, než to že ND se snaží zamávat s prodeji. Je to logický, vzhledem k tomu, že 90% hráčů Uncharted série už 4 díl pohřbilo.Jak jinak zajistit rekordní prodeje.

Nesmíme ale zapomenout na fakt, že naposledy, když Uncharted v podstatě dalo sbohem, objevilo se TLOU. Takže pozor přátelé. Až na obzoru TLOU 2, Uncharted pravděpodobně znovu končí. A tentokrát bych na release PS5 nečekal.


Comments are closed.