Windows 8 – Co Microsoft tají?

To, co vás po pár dnech aktivního využívání Windows 8 napadne jako první je, co Microsoft změnil, a co přesně udělal s původními W7, které vecpal do zcela nového stylu W8.

Celý systém je založený na něčem, jako rozdělením činností. Lépe bych to asi nepopsal. Systém rozdělí všechny činnosti do karet (Plocha, Pošta, Nastavení). Proč je to tak dobře udělané? W8 jsou udělané pro tablety a mobilní telefony – přístroje s defaultně  slabší výpočetní silou. Jinými slovy MS počítalo s tím, že občas to přístroj nezvládne. Nastoupí pomalejší – už ne tak plynulí – stav, který otravuje. V předchozích OS by se v tomto stavu asi při zmačknutí Start tlačítka nic moc nestalo. Při tom opravdovém zakousnutí. Ale tady naskočí během půl vteřiny bezproblémové metro a problémy Plochy nechá v jiné kartě. Awesome. …

Studený start je věc, kterou Microsoft nyní ctí. A to je fakt velké Halo, od předchozích forem Windows. Je to vlastně poprvé, co MS vyvinulo systémy s tak rychlím startem. Ne rychlím… sakra s warp rychlostí. Osobně jsem dnes zkusil zapnout z absolutního ticha bez energie na laptopu (ASUS – i5 2.25 Hz; GeForce 610 M; RAM 4 GB). Studený start měl čas dobrých 5 sekund. A to včetně naběhnutí BIOSu, který zabere vždy přes jednu sekundu.

Jediná otázka, co mne prostě trápí je – Co Microsoft tají? Co mi provedl Windows 8 s notebookem. Nejsem si jistý, zda je to prostě  něco na způsob next-genu v počítačovém světě, nebo si MS dovolil s mými komponenty něco, co bych nikdy nedovolil. Nicméně Task Manager hlásí opravdu nepatrné výkyvy disku, pamětí a procesoru. Počítač v podstatě nic nedělá, a přesto je vše až neuvěřitelně plynulé.
Ať už je to jak chce, zatím jsem nenašel jediný problém, který by mě donutil přejít na původní W7.

Pro teď mohu OS jen doporučit, jen si nebuďte tak jistí, že nelegálně stažené Systémy budou přizpůsobivé. Když nepočítám bootování USB disku, samotná instalace trvala přibližně hodinu. A to je pořád ta lepší část. Je na vytvoření profilu je třeba mít připojení k internetu a využít online účet na stránkách Microsoftu, což je upřímně velká prasárna. Pořád ale ne taková jako využití hesla k online účtu i k počítači. To je teprve ta pravá pakárna.

Každopádně jsem nad tím strávil několik večerních hodin. Ale má to výsledek.


Comments are closed.