Furious 6: Jak má vypadat herní série… wait, wat?

Je to dost zavádějící, ale není to poprvé, kdy se filmová série dala dát za příklad pro herní scénáristy a často se tak i stalo. Málo kdo ví, že původní a originální myšlenka struktury příběhu Modern Warfare z CoD si brala příklad několik filmových sérií.

Tedy k začátku. Každý řádek tohoto článku je extrémně těžký a stojí za ním hodiny promyšlenosti, neboť právě tak, jak se Chris Morgan postaral o F&F sérii je důvodem a inspirací pro herní průmysl… nebo by dost měl.
Čeká nás toho hodně  probrání, takže si nejdříve sjedem začátky. Moje first feeling z prvního dílu této série byli vzehledem k mému věku „Wau, boží…“ ect. Prostě film vás snadno unesl což bylo snadné. Rychlá auta, pouliční závody, tuning a podsvětí všeho toho dali nádech něčeho nového, co tu fakt mělo bejt už desítky let. Druhý díl, tam už jsem měl trošku ponětí, watsgoingon. Měl jsem pocit, že si scénáristé a režisér tak trochu hrají s autíčky, mají drsný slovník ve scénáři, ale chyběla břitva, která by dávala správný říz celému příběhu, akci i pointě. Byl tu samozřejmě Vin, který s akcí zamával. Pak „handsome“ O’Braien, který dodal příběhu trochu talentu, ale tohle všechno dohromady neladilo. Nebo to alespoň nebylo znát.

Roky plynuly a přišel třetí díl. Mnozí jen s výrazem WTF seděli u obrazovek, protože co se stalo? Hlavní postavy začali padat jako švestky a náš pan Diesel si střihnul až poslední scénku (tzv. new-epizode-openning). Prostě hnus. Série v mých očích neměla naději, což mi okamžitě z huby vyvrátil čtvrtý díl. Prostě řečeno – série se rýsovala. Už to nebyl ten hokej, kterej nikdo nechápe. Stará parta byla zpět a všechno bylo lepší, akčnější. A sakra vostrý.

K pátému bych mohl říct asi totéž, takže se přesuňme k jádru tématu.

Jak říká název článku, F&F série by mohla být musterem pro budoucí herní série. Konec konců i těch filmových. Nejvíc se těžilo z neustálého podceňování série. Nikdo si neuměl představit nic nového. I já měl pocit, že šestý díl bude ždímat, a ždímat a ždímat dokud nevyštve i posledního diváka ze sedačky. Dnes můžu říct, že sedačka vás k filmu připoutá do posledního písmena závěrečných titulků.
Perfektní zpracování celého filmu, spojení série v „konečný“ díl, kde vše vrcholí, odhalení všeho, co se po několik dílů tajilo atd.
Film je jednoduše badass, a vaší pozornost si zaslouží. Ano, realističnost filmu drží tradici série a nechává ji téměř na nule. Ale nikoho tohle netrápí. Tak trochu jako říct, že hru nemáte rádi kvůli grafice ne?

Abych to už trochu ukončil, je to opravdu krok k vám, nikam jinam. Ani vedle ani zpět. Začátek vám ve formě titulků ukáže počátky série a provede vás díly, konečnou scénu si pak střihne Jason Statham jakožto vrah Hana Sola v Tokijské jízdě(yes, i mean F&F 3) a na rovinu, ten by do toho bez smlouvy nešel…

You still reading? Ok… close this fucking window and go to the cinema!


Comments are closed.