Just Wondering – Sony, Gaming & All of Us

Možná už jste jako já začali ztrácet víru v další super nadhledové články. Smutnou pravdou jako vždy až doteď bylo, že ani o ničem moc nebylo o čem mluvit. Měl jsem příležitost se obou do nového krabice designu Xboxu One, představeného zoufale měsíc před Sony, což mimochodem této společnosti vyneslo o 9% větší prodeje. Jedna věc mě ale nedávno napadla. Pokud se podíváte na nový Xbox, jde o konkurenční Next-gen platformu, primárně určenou k hraní her. Xbox One má ovšem spíše blíž k opravdu pokročilému setopboxu, než ke kvalitní herní konzoli. A ne, neříkám to, protože MS dělat hry nebo konzole jednoduše a prostě NEUMÍ. Nechci tu hatovat. Jejich funkce jsou nápadité a dobré. Ale nejsou herní. Nic, co předvedli neposouvá hranice herní zábavy nikam.

Naproti tomu když se podíváte na Sony, vidíte to, co tu chybí. Přístup ke komunitě, zahrnutí pokroku a vývoj věcí, které jsou potřeba. Tím jsem chtěl říct, že ať už Sony předvede v červnu cokoliv, nezáleží na designu nebo architektuře, počtu exkluzivit a ceně, ale na pravé podstatě hraní. V jedné z jejich reklam se Sony zmiňuje o tom, že hráči se narodili jiní. Nemyslím občasné hráče, co hrají když je nuda. Skutečných hráčů se srdcem a citem pro příběh je asi hrstka. A tohle se Sony snaží podpořit. Z konference MS není cítit nic než egocentrismus. Od začátku do konce se v podstatě vytahují. Řeknete „Jen ukázali co je nového“. Rozdíl mezi těmihle pojmy poznáte až uvidíte červnovou konferenci Playstationu 4.

Nebudu nic předstírat. Jsou čistokrevný Sony fanboy. Když se ale snažím k MS a jejich Xboxu přitoupit nezaujatě, mají obrovský potenciál a ukázali to. Ale kdo má trochu oči tak vidí, že tohle představení jen říkalo „Ať už uvidíte tenhle rok cokoliv, nic nebude lepší“.
Možná si jednou celá herní komunita uvědomí, že teď už válčí jen MS se Sony, ne naopak. Sony se nebálo podělit se o svojí Blu-Ray technologii, ani jít na představení až druzí…

Respect the Blue


Comments are closed.